תחום הפרסום והשיווק הדיגיטלי משתנה ללא הרף, כשמדי יום צצים Buzzwords חדשים בעוד שאחרים מאבדים מהרלוונטיות. זה לא פשוט לעקוב אחר כל הטרנדים והמונחים החדשים, אבל אם אתם חלק מתעשיית הדיגיטל – אתם חייבים להישאר מעודכנים. בין אם אתם עושים את צעדכם הראשונים בתחום, ובין אם אתם רוצים להעמיק את הידע שלכם בפרסום ושיווק דיגיטלי, הגעתם למקום הנכון.
כללי
משפך שיווקי (Marketing Funnel):
המסלול שבו עובר לקוח משלב ההתעניינות הראשונית ועד להיותו לקוח משלם. מטרת המשפך היא לשפר את התוצאות העסקיות. מקובל לחלק את המשפך ל-3 חלקים המייצגים את שלוש המשימות השיווקיות המרכזיות:
- (TOF (Top of the Funnel – יצירת מודעות (Awareness)
- (MOF (Middle of the Funnel – עניין ומידע (Consideration)
- (BOF – (Bottom of the Funnel – המרה לרכישה
KPI:
(Key Performance Indicator): מדדי ביצוע מרכזיים. כלי ניהולי חשוב להגדרת המדד להצלחה של הפעילות השיווקית בצורה ברורה ומדידה.
ROI:
(Return on Investment): מדד ביצועים המשמש להעריך את יעילות ההשקעה או להשוות את היעילות של מספר השקעות שונות. מודד את כמות התשואה על ההשקעה ביחס לעלות ההשקעה.
USP:
(Unique Selling Proposition):הצעת הערך הייחודית שתגרום ללקוח לרכוש את המוצר. במלים אחרות, זו אסטרטגיה שיווקית למיצוב החברה או המותג בשוק, תוך הבלטת יתרונותיו ביחס למתחרים ולטעמי השוק.
מסע לקוח:
(Customer Journey): שלב מהותי ביצירת אסטרטגיה שיווקית למותג. הסתכלות הוליסטית על הערוץ השיווקי כמכלול חיבור כלל הנקודות בהן הלקוח פוגש את המותג.
RTM:
(Real Time Marketing): שיווק בזמן אמת. סיטואציה שבה מותגים מגיבים במהירות לאירועים מקומיים, לאומיים או עולמיים – שמתרחשים באופן מקוון או לא מקוון, באמצעות פוסטים במדיה החברתית. זאת על מנת להגביר את ההכרה למותג באמצעות פלטפורמות שיווקיות.
Omnichannel Marketing (שיווק רב-ערוצי):
שיווק במספר ערוצים הפך להיות המפתח להצלחה שיווקית, שכן לקוחות מתקשרים עם חברות במגוון פלטפורמות ובמספר דרכים, בהן חנות פיזית, אינטרנט, אפליקציות סלולריות, קטלוגים פיזיים ווירטואליים ומדיה חברתית. לכן, האתגר הוא להפוך את כל אלה לערוצי תקשורת וליצור חוויות שיווק היקפית בכלל המדיות.אתר רספונסיבי: אתר שמתאים את עצמו אוטומטית לכל סוגי המסכים והרזולוציות השונות.
שיווק חוויתי (Experiential Marketing):
שיטת שיווק המפעילה את כל החושים של הצרכן ומבוססת על החוויה שהוא מקבל ממוצר או שירות. זאת בניגוד לשיווק המסורתי, שמצביע על היתרונות והתכונות של המוצר.
POS:
(Point of Sale): נקודת המכירה – החנות.
Attribution:
(ייחוס/שיוך המרות): קביעה לאיזה מחלקי הקמפיין היה את ההשפעה המשמעותית ביותר על המרת הצרכן, והבנת ההשפעה היחסית של כל כלי פרסומי. לדוגמה, אם אדם קנה מכונית, Attribution מסייע ליצרן המכונית להבין מתי התקבלה החלטת הרכישה: האם לאחר צפייה בסרטון שיווקי בפייסבוק, בעקבות מודעה שהוצגה אחרי חיפוש גוגל או כתוצאה מבאנר אליו נחשף ב-ynet? מותגים שמאמצים גישה כזו מעוניינים להעמיק את הבנת ה- Attributionובעזרתה ללמוד היכן הכי משתלם להשקיע את כספם.
Last-Click Attribution:
(ייחוס לחיצה אחרונה): מייחס את עיקר ההשפעה למודעה האחרונה שראה הצרכן לפני הקניה. בזירה הדיגיטלית של היום כבר ברור שתהליך הקנייה לא מורכב מהחלטה אחת בלבד המבוססת על צפייה בודדת במודעה, ולכן המודל הזה פשטני מדי.
Audience:
(קהל): קבוצת אנשים מזוהה ("צבועה") על ידי מותג, שניתן לטרגט אותה באמצעות פרסומות. בפייסבוק זה נקרא Custom Audiences – יצירת קהל מותאם אישית מתוך כלל הלקוחות הקיימים, המזוהה באמצעות כתובות מייל.
סגמנטים:
(Segments): קבוצת אנשים החולקים מאפיינים דומים או שנקטו בפעולות מקוונות דומות.
Cross-Device:
(חוצה-מכשירים): שימוש במספר מסכים ומעבר ביניהם. בכל שנה גדלים מספר המכשירים הדיגיטליים של המשתמש הממוצע, ומפרסמים מנסים להבין מתי ובאיזה מכשיר המסר שלהם פוגש את הצרכן בניסיון לזהות אותו באופן מדויק כשהוא עובר ממסך למסך. דאטה חוצה מכשירים מאפשרת למפרסמים לבנות תהליך רציף בכל המפגש עם הלקוח, ולהימנע מלהציג לו מסר זהה במסכים שונים (יותר ממה שרצוי).
Hashing:
(ערבול): דרך להחביא מידע פרטי, חסוי או רגיש בין שותפים בתהליך הפרסום. כך לדוגמה, מותג שרוצה לפרסם מודעה לקהל צבוע, אך לא מעוניין שהמפרסם ייחשף לכתובות המייל של לקוחותיו, יכול 'לערבל' את הרשימה, שזה קצת כמו לתרגם אותה לשפה חדשה שרק המחשב מבין.
Header Bidding:
טכנולוגיה המאפשרת לאתרים להציע שטחי פרסום למספר בורסות פרסום במקביל. הקונים הפוטנציאליים יכולים להתחרות על אותו המלאי בזמן אמת, כשבסיום התהליך (שנמשך כאלפית השנייה) החשיפה נמכרת למרבה במחיר.
Interstitial:
(מעברון): מודעת פופ-אפ המופיעה בעת לחיצה למעבר לעמוד חדש. במובייל המודעה חוסמת את המסך כולו, ובדסקטופ היא "משתלטת" על דף הבית. גוגל מענישה את מרבית האתרים שמשתמשים בפרסומות מסוג זה, בשל פגיעה בחוויית המשתמש (UX), ומורידה את מיקומם בדירוגי החיפושים.
DMP:
(Data Management Platform): פלטפורמה לניהול דאטה, ובמילים אחרות מערכת שעושה סדר בג'ונגל המידע. באמצעות ה-DMP, ניתן לנהל ולהבין את כל המידע אודות קהל היעד הנמצא ברשות המותג. למערכת ניתן להזין דאטה שנאספה ממקורות שונים (למשל, מיילים של חברי מועדון ושל נרשמים לניוזלטר), ולחבר ביניהם. ניתוח המידע במערכת הDMP- מאפשר למותגים לקבל החלטות מבוססות וטובות יותר.
Look Alike:
קבוצת אנשים שלא נכללת בקהל "הצבוע" של המותג, אך נראית ומתנהגת כמוהם. פניה לקבוצת ה- Lookalikes מייצרת הזדמנות חשיפה לאנשים הדומים לקהל הלקוחות הקיים, ובעלי פוטנציאל גבוה להביע עניין במותג.
גוגל אנליטיקס (Google Analytics):
כלי חינמי של גוגל שניתן להטמעה באתר. הכלי מאפשר לבעלי האתר לקבל מידע כללי על האתר, לנתח את דפוס הפעולה של הגולשים ולצבור מידע, כגון מה הם הדפים הנצפים ביותר באתר, כמה גולשים יש ביום, מה אחוז הנטישה וכו'. המידע הזה מאפשר לבעלי האתר לבצע שינויים ולשפר את הפעילות בו.
תוכן
תוכן מותגי:
טכניקה שיווקית של יצירה והפצת תוכן בעל ערך מוסף, רלוונטי ועקבי למותג, הנועד למשוך קהל ספציפי ובצורה אותנטית ואורגנית. תוכן משתלב בפלטפורמות מגוונות ומוצג באמצעות טקסט, תמונה, שאלון או וידיאו. התוכן יספר לקהל היעד את סיפור המותג, יבליט את ערכי המותג ויוביל לחיזוק החיבור אליו בכלל נקודות ההשקה.
Owned Media:
כל הנכסים שבבעלות המותג, כגון אתר האינטרנט, עמוד הפייסבוק והניוזלטר.
Paid Media:
כלל המודעות והתוכן הממומנים עבור המותג/מוצר.
Earned Media:
מדיה אורגנית שהמותג מרוויח אותה, למשל כשהתוכן הופך לוויראלי, עובר מפה לאוזן, מומלץ, משותף או מקבל ביקורת חיובית.
אסטרטגיות תוכן
שיווק באמצעות תוכן:
אסטרטגיית שיווק שמתמקדת ביצירה והפצה של תוכן רלוונטי ובעל ערך (כתבה, וידיאו, שאלון, אינפוגרפיקה וכו'), במטרה למשוך קהל יעד שהגדרנו מראש כרלוונטי. זאת במטרה להפוך אותו בהמשך ללקוח או צרכן נאמן. המעבר בין החלקים השונים של ה-Funnel לוקח זמן, אבל יש תמורה בצדו.
Content as a Product:
תפיסת התוכן כאלמנט שתפקידו לייצר ערך ייחודי ונפרד מהמוצר/מותג; כזה שיניע אנשים לצרוך ולשתף. לדוגמה, Hub בישול למותג כמו סימנס. באסטרטגיית תוכן כזו המותג סמוי ולא נמצא ב'פרונט' או מסומן כתוכן המוגש כשירות לצרכן ("by").
Native Advertising:
צורת פרסום המשתלבת באופן 'טבעי' בחוויית צריכת התוכן של המשתמש, תואמת את הצורה והמהות של הפלטפורמה שבה היא מופיעה ומספקת לצרכן ערך. זאת במטרה להפוך את הפרסום בתשלום לפחות בולט לעין או פחות מנותק מחוויית המשתמש הרגילה.
Branded Content:
תוכן ממותג, המייצר ערך מוסף עבור קהל היעד בצורה גלויה וממוקדת, ומהווה חלק אינטגרלי מהמוצר/שירות. למשל, סיפור המתאר את מקור הטעם בקפסולה חדשה של קפה.
מדיה חברתית
גאנט:
תוכנית עבודה של המדיה החברתית, שבה מופיעים התאריכים השונים בהם יעלו תכנים. בדרך כלל, גאנט נכתב פר חודש או פר קמפיין, על בסיס הפורמט הבא: תאריך, סוג התוכן, הטקסט והחומר הוויזואלי.
"ויראלי":
מילה גנרית לפיסת תוכן שהתקבלה באהדה גדולה ברחבי הרשת וההפצה שלה נעשתה על ידי הגולשים עצמם, דרך שיתופים. זו יכולה להיות תמונה, גיף, סרטון או כל פיסת תוכן אחרת שמגיעה לקהל יעד גדול מאוד בצורה שאינה ממומנת.
דארק פוסט (Dark Post):
פוסטים ממומנים בפייסבוק או באינסטגרם, שלא מופיעים בעמוד המותג אלא רק בפיד הכללי של הגולש. במילים אחרות, אין לגולשים דרך לראות את הפוסט מבלי שהם יטורגטו אליו. שימוש בכלי הזה רלוונטי לקמפיינים ממוקדים הפונים רק לנתח מסוים מקהל היעד של המותג, או לכל פעילות אחרת שלא נרצה לחשוף בפני כלל קהל היעד של המותג. מעבר לכך, אין סיבה להשתמש בכלי זה מאחר וזה פוגע בחשיפה האורגנית, הנובעת מהופעת הפוסט בעמוד.
סטורי:
האלמנט הפופולרי ביותר באינסטגרם (וקיים גם בסנאפצ'ט, פייסבוק ובוואטסאפ), המאפשר להעלות סרטונים מאונכים קצרים עם מגוון אלמנטים גרפיים שנעלמים לאחר 24 שעות. למותגים יש אפשרות להעלות "סטורי מקודם", המשתלב בפיד הרגיל של המשתמשים, נשאר באוויר זמן ארוך יותר וניתן להמיר ממנו לאתר. הסטורי המקודם יכול להיות תמונה בודדת או סרטון קצר, אך לא ניתן להעלות סדרה של תמונות או סרטונים.
Hashtag (האשטאג):
מילים שנכתב בתחילתן הסמל #, כגון #יוםטוב. שימוש ב-Hashtags מסייע לאנשים למצוא פוסטים וציוצים שמעניינים אותם ולעקוב אחר נושאים הקרובים לליבם בפלטפורמות המדיה החברתית, בהן אינסטגרם, פייסבוק וטוויטר.
חשיפה במדיה חברתית:
פוסט יכול לצבור נתוני חשיפה ומעורבות ב-2 דרכים: ממומנת – כלומר על בסיס תקציב קידום, ואורגנית – כלומר ללא השקעת תקציב ורק מעצם העלאתו לפלטפורמה. בעבר, ניתן היה להשיג חשיפה אורגנית גבוהה, אך לאחרונה יש מגמה חזקה של צמצום החשיפה הזו על מנת לעודד השקעת תקציב בקידום התוכן (חשיפה ממומנת).
חשיפה אורגנית:
כל מי שנחשף לתוכן מסוים שלא בדרך של מודעה ממומנת ולא ע"י חבר פייסבוק שלו.
חשיפה מקודמת/ממומנת:
כל מי שנחשף לתוכן מסוים כתוצאה מקידומו בעזרת תקציב.
חשיפה ויראלית:
כל מי שנחשף לעמוד או לתוכן מסוים כתוצאה מפעולה של חבר שלו. זה יכול להיות לייק לעמוד או לפוסט, תגובה, שיתוף, תיוג בתגובות או בתמונה, כתיבה על קיר העמוד, פעילות ב-event ועוד.
עמוד עסקי:
עמוד של מותג בפייסבוק, המאפשר לו "לדבר" ולהתנהל במדיה החברתית. בעבר גולש היה חייב לעשות לייק כדי להיחשף לתכנים של עמוד עסקי, אבל בשל אופציית הקידום הממומן, כיום פוסט של עמוד עסקי יכול להגיע לכל גולש רלוונטי בפלטפורמה.
קבוצות (קהילות):
קבוצות בפייסבוק המבוססות לרוב על "נושאים" (נסיעות לחו"ל, מתכונים, מציאת בעלי מקצוע), וניתן להצטרף אליהן על פי תנאי ההצטרפות אותם הגדיר מנהל הקבוצה. כך, יש קבוצות שפתוחות לכל גולש ויש קבוצות שהכניסה אליהן מותנית באישור. לכל קבוצה כללים ודרכי התנהלות משלה. קבוצות נהנות מחשיפה אורגנית גבוהה, כי כמות הפעילות בהן גבוהה יותר והיא מבוססת על השתתפות וולנטרית של הגולשים.
מוביל דעה:
גולשים בעלי חשבונות פופולריים במיוחד בפלטפורמה חברתית. לא מדובר על "סלבס" המוכרים לנו מתעשיית הבידור, אלא על גולשים "רגילים" שיצרו לעצמם פרופיל מעניין וייחודי, לפעמים סביב נושא שמושך עניין רב. מובילי הדעה הללו יכולים להיעלם במהירות או להפוך לסלבס רגילים כשהם מצליחים להשתלב בתעשיית הבידור בתקשורת המסורתית.
הקלקות:
כל הקלקה כלשהי בעמוד – בין אם זה על פוסטים, טאבים, תמונות, צפיות בווידיאו וכל דבר אחר.
חשיפות (Reach):
חשיפה לפרסום של גולשים ייחודיים. במדיה רגילה (אתרים, גוגל, פרפורמנס) מדובר בחשיפות Impressions Total Count ולא ייחודיות (Unique).
מודעת מולטי פרודקט (Multi Product Ads):
מודעת "קרוסלה" בפייסבוק שיכולה להפנות למספר אתרים שונים או לחשוף למגוון מוצרים/שירותים.
תמונת קאבר/שער:
התמונה הראשית בראש העמוד. החשיפה שלה מוגבלת ועיקר הנראות שלה מתבטא בכניסה לעמוד עצמו. את התמונה הראשית מחליפים לעיתים רחוקות יחסית; בעיקר בהשקות גדולות, קמפיינים חשובים, חילופי עונות וכדומה.
קיר העמוד (Posts by Others):
האזור בעמוד הפייסבוק שלנו, שבו הגולשים כותבים לנו באופן פומבי.
הייד/להסתיר (Hide):
אפשרות להסתיר תגובה או פוסט של גולש, מבלי שהוא יידע על כך. לאחר ההסתרה, רק אותו גולש וחבריו יראו את התוכן.
עולם העיצוב בפרסום
פריסת מדיה:
במרבית המקרים מוגדר בשלב הראשון התקציב הרצוי לפעילות, ובמסגרתו נבנית תכנית המסגרת לפריסה במדיות השונות, במטרה למקסם את נתוני החשיפה.
סגירה לדפוס:
על מנת לסגור מוצר עיצובי שנבנה לצורכי פרסום אופליין (שילוט, חוברות וכדומה), יש לסגור את הקובץ לדפוס על מנת שניתן יהיה להעלות אותו למכונת הדפוס ולהדפיס.
ניוזלטר:
דיוור הנשלח במייל ללקוחות המטורגטים לאותו מותג/מפרסם, וכולל בתוכו תוכן רלוונטי למותג, הצעות שיווקיות, הטבות ועוד.
עמוד נחיתה:
עמודHTML שמטרתו לפרסם משהו נקודתי ולקבל לידים של מתעניינים במוצר.
אנימייטד גיף (Animated Gif):
קובץ תמונה הנוצר בפוטושופ, רק במקום תצוגה סטטית הוא מתחלף לפריימים שונים.
משפחת וקטור:
מושג מעולם הפרינט. וקטור זה שטח צבע שהופק ע"י חישובים מתמטיים של אותה התוכנה (אילוסטרייטור לצורך העניין). בגלל שהווקטור הוא לא בעל פיקסלים, ניתן למתוח אותו לכל גודל מבלי לאבד איכות.
משפחת פיקסל:
פיקסל זה קוביית צבע שמרכיבה תמונה. ככל שיש יותר פיקסלים פר אינץ' כך התמונה יותר איכותית וחדה. מכיוון שלכל תמונה יש גודל פיקסלים קבוע, לא ניתן למתוח את התמונה מעבר ל-100%; אחרת הפיקסלים גדלים והתמונה מאבדת פוקוס ואיכות.
מדיה דיגיטל
(UX (User Experience:
חווית משתמש. תהליך שמודד את התחושות של קהל היעד הפוטנציאלי כתוצאה מהשימוש במוצר, לדוגמה האם המוצר מדבר בשפה המתאימה, מעוצב באופן נכון וכו'. ל-UX יש תפקיד קריטי בהצלחת המוצר וממשק המשתמש (UI) הוא חלק אינהרנטי ממנו.
(UI (User Interface:
ממשק משתמש. הכוונה לחיבור בין המשתמש לטכנולוגיה ולאופן שבו היוזר מתחבר לחוויה שמספק המוצר ומקבל ממנו ערך, למשל אפשרויות החיפוש, איכות הצפייה בתמונות, מעבר בין דפים וכו'. כל זאת בניסיון לייצר ממשק ידידותי למשתמש. UI הוא רק חלק אחד מה-UX ושניהם קריטיים להצלחה ולשימושיות של המוצר.
Impression:
חשיפה. מוגדרת כצפייה בודדת בתוכן אינטרנטי כלשהו (עמוד אינטרנטי, באנר וכו')
פיקסל (Pixel Tag):
שורת קוד שניתן להטמיע במודעות לפני הפצתן ברשת, על מנת לדעת מי נחשף אליהן וכדי לעקוב אחר ביצועיהן באתרים השונים. פיקסל משמש גם למעקב באתר המותג, במטרה לצבוע אנשים שנכנסו אליו ולטרגט אותם בהמשך עם מודעות רלוונטיות (Re-targeting).
(CPM (Cost Per Mille:
עלות פר 1,000 חשיפות. שיטה לתמחור מודעה על בסיס מספר ההופעות שלה (ללא קשר לשאלה האם הגולש הקליק עליה או לא). נהוג לתמחר על פי 1,000 הופעות/חשיפות (Mille=1000). שיטה זו מכונה גם CPI (Cost Per Impression).
(CPC (Cost Per Click:
עלות פר הקלקה. שיטה לתמחור מודעה על פי מספר ההקלקות עליה. לאתרים שעושים שימוש בשיטה הזו יש דרכים מורכבות לתמחור המודעה, אולם המשותף לכולן הוא הבסיס – המפרסם משלם רק כשגולש מקליק על המודעה. לעתים נוהגים לקרוא לשיטה זו גם PPC (Pay Per Click).
(CPL (Cost Per Lead:
עלות פר ליד. שיטה לתמחור מודעה על פי 'לידים'. המפרסם משלם רק על פי כמות הלידים שיצרה המודעה.
(CPA (Cost Per Action/Acquisition:
עלות פר פעולה. שיטה לתמחור מודעה המבוססת על רכישה/ביצוע פעולה. המפרסם משלם רק כשבוצעה פעולה בפועל, כלומר הגולש רכש את המוצר/שירות או ביצע פעולה מוגדרת מראש, כגון: הרשמה לדיוור, הורדת תוכנה וכו'.
(CTR (Click Through Rate:
אחוז ההקלקה. מדד המבטא את יעילותה של המודעה. את אחוז ההקלקה מחשבים על פי מספר האנשים שהקליקו על המודעה חלקי מספר החשיפות שלה בפרק זמן מסוים.
(CPV Cost Per View):
עלות פר צפייה. שיטה לתמחור פרסומת בווידיאו על פי מספר הצפיות בתוכן.
Performance:
קיצור של המונח באנגלית Performance Based Marketing, ובעברית – פרסום מבוסס תוצאות. צורת פרסום כזו מאפשרת לתכנן ולהקצות את ההשקעות בצורה הבטוחה ביותר, שכן העלות שתשולם תלויה אך ורק בפעולות שבוצעו על ידי המבקרים והלקוחות, לדוגמה קליקים על באנר, לייקים לעמוד, הרשמות לניוזלטר ומנויים.
GDN
רשת המדיה של גוגל. כלי פרסומי של גוגל המאפשר למפרסמים להציג באנרים לקהל יעד מוגדר מראש, על פי בחירת מילות מפתח/נושאים, קטגוריות עניין ובאתרים/דפים ספציפיים העונים על דרישות הקמפיין. דרך ה-GDN אפשר להגיע ל-90% מאוכלוסיית משתמשי האינטרנט.
Re-marketing
("שיווק מחדש"): שיטת פרסום דיגיטלית, שמאפשרת להגיע לאנשים שכבר ביקרו בעבר באתר שלכם ולהציג בפניהם מודעות רלוונטיות גם כשהם כבר לא באתר. זאת באמצעות קוד (פיקסל) ש"צובע" את המשתמשים שמבקרים באתר, עוקב אחריהם ומטרגט אותם מחדש כשהם נמצאים במקומות אחרים ברשת.
SEO
(SEO (Search Engine Optimization:
אופטימיזציה של קוד, תוכן, קישוריות מ/אל אתר או דף, במטרה להשיג דירוג טוב יותר בתוצאות של מנועי החיפוש, וגוגל בראשם. המונח מתייחס למגוון הפעולות המתבצעות במטרה לשפר את מיקומי הדפים בתוצאות החיפוש, בהתאם לביטוי החיפוש הרלוונטיים. זאת על מנת להשיג מיקומים גבוהים שיניבו תוצאות מסחריות או אחרות שמצדיקות את ההשקעה בקידום האתר.
On-Site SEO:
אופטימיזציה של קוד, תוכן וקישורים בדפי ה-Web באתר, במטרה לשפר את המיקומים בגוגל. זה כולל, בין היתר, תגיות Meta (Title או Description), כותרות, מבנה האתר, תוכן וקישוריות נכונה בתוך האתר (תפריטים וקישוריות פנימית בין דפים).
Off-Site SEO:
אופטימיזציה של קישוריות לאתר מדומיינים אחרים, כגון בניית קישורים, יצירת אזכורים, פרסום מאמרי אורח באתרים אחרים וכו'. נקרא גם פרופיל קישורים של האתר.
מחקר מילים:
תהליך של חקירה, ברירה ובחירה של המונחים שנכון לאתר/מותג/שירות לקדם, ולעשות אופטימיזציה עבורם במנועי חיפוש. כל זאת תוך התחשבות בקהל היעד המקושר לחיפוש המונח, נפח חיפוש המונח בפועל וכמה מונחים ארוכי זנב הוא מקדם. מדובר בתהליך מורכב שמחייב שימוש בהצלבות של מספר מקורות מידע על מנת לקבל את התמונה הכי מדויקת.
מונח גנרי:
מונח שמייצג/מכיל הרבה נושאים ותתי נושאים ולרוב משמש כמילה הראשונה במחרוזת של שאילתת החיפוש, לדוגמה: רהיטים, מחשבים, דרושים, צבע וכו'. בדרך כלל מדובר במונחים עם נפח חיפוש גדול מאוד, אבל גם עם אחוז רלוונטיות נמוך יותר ויכולת המרה נמוכה יותר.
מונח זנב ארוך (Long Tail):
מונח חיפוש המורכב מ-3 מילים ומעלה, ומייצג נישה או נושא יותר ספציפי ונקודתי. לרוב, על מונח כזה יש פחות "תחרות" במיקומי גוגל אך גם נפח החיפוש שלו קטן ומצומצם יותר. עם זאת, המונח הוא בדרך כלל בעל רלוונטיות ויכולת המרה גבוהה. לדוגמה: "אנגלית לכיתה א" , "איך כותבים קורות חיים", "כמות סוכר מומלצת ליום".
נפח חיפוש:
נתון שמייצג את כמות החיפושים שנעשו בגוגל, לדוגמה, בתקופה נתונה או בממוצע ע"פ תקופה נתונה. הדיפולט שבו מודדים נתון זה הוא נפח חיפוש חודשי ממוצע ע"פ 12 החודשים האחרונים. נפח החיפוש הדיפולטי שניתן מגוגל הוא של חיפוש מדויק של מונח, אבל מאחר ולכל מונח שיש בו 2 מילים ומעלה (או שיש לו תצורות של יחיד ורבים/זכר ונקבה) יש הרבה אפשרויות שונות לכתוב והכוונה למעשה זהה – ברוב המונחים הנתון שגוגל מספק כנפח חיפוש הוא אגריגציה של כל חיפושי המונחים הללו לכדי נתון אחד.
Console:
(או בשמו הקודם – Web Master Tools): הכלי העיקרי והמרכזי לבחינה וקבלת מידע על איך האתר נראה, מופיע, מאונדקס ונקלט בתוצאות גוגל ובבסיס הנתונים שמשמש את גוגל לדירוג אתרים בתוצאות החיפוש. הכלי חינמי, וכל אתר יכול לפתוח בו חשבון ולקבל גישה לנתונים הללו. למעשה, היום זו הדרך היחידה לדעת באילו מונחים האתר נחשף בחיפושים אורגנים בגוגל ומאיפה הגיעו הקלקות. בנוסף, הכלי מכיל אינפורמציה על טעויות שגוגל מצא בגלישה באתר או דפים שלא נמצאים/עולים. נדבך נוסף של הכלי הוא שבאמצעותו ניתן לתקשר עם גוגל בנושאי האתר, להגיש בקשות שונות ולסמן לגוגל מה רוצים שיאונדקס באתר.
תוצאות חיפוש אורגניות:
תוצאות שמנוע החיפוש מציג באופן טבעי, ללא תוצאות ממומנות שמקודמות בתשלום. מיקום גבוה בתוצאות החיפוש האורגניות מעיד על קידום איכותי של האתר ולכן כל בעל עסק/מותג שואף להתברג שם. תוצאות החיפוש נקבעות על פי האלגוריתם שקבע מנוע החיפוש למיון וסינון תוצאות. לתוצאות האורגניות יש חשיבות רבה: מי שמופיע במקום הראשון של העמוד הראשון נחשב לאתר המוביל והטוב ביותר עבור מילות המפתח שהוקלדו. קידום אורגני מהווה בסיס חשוב בשיווק האתר והבאת טראפיק אליו והוא תהליך שלוקח זמן.
חשיפות בתוצאות אורגניות:
בחיפוש שאילתה בגוגל מקבלים דף תוצאות שמורכב מתוצאות של דפים באינטרנט. לכל תוצאה יש כותרת קליקבילית (לרוב תגית ה-Title של הדף) וכיתוב שמתאר את התוצאה. לרוב, יהיו 10 תוצאות אורגניות פר שאילתה, אלא אם משנים את ההגדרה של החיפוש בגוגל שיציג יותר (יכול להציג גם 100 תוצאות).
תוצאה אורגנית תיחשב כחשיפה רק אם לגולש הייתה את האופציה ללחוץ (להקליק) עליה, כלומר היא מופיעה בעמוד התוצאות שבו הגולש נמצא. כך, אם האתר מופיע בסוף עמוד תוצאות החיפוש, עדיין תירשם לו חשיפה (גם אם הגולש צריך לגלול למטה בשביל לראות את התוצאה בפועל), בעוד שאם האתר נמצא רק בעמוד השני של תוצאות החיפוש, לא תירשם לו חשיפה כל עוד הגולש לא הקליק כדי לעבור לעמוד השני.
כמות החשיפות שיש לאתר הוא נתון חשוב שמייצג את פוטנציאל ההקלקה שיש לאתר באותו מונח (כניסות לאתר שמגיעות מחיפוש) לצד החשיפה של האתר/מותג לגולש, שכן גם אם הוא לא הקליק על התוצאה עדיין יש חשיפה לא מודעת שמייצרת מודעות מסוימת של הגולש למותג.
מודעה ממומנת:
מכונה גם מודעת PPC. בדף תוצאות החיפוש מופיעות בדרך כלל גם תוצאות שהן מודעות בתשלום – חלקן יופיעו מעל התוצאות האורגניות (עד 4 תוצאות מעל התוצאה הראשונה), חלקן באמצע התוצאות וחלקן מתחת לתוצאה האורגנית האחרונה בדף; תלוי במונח המחופש ועד כמה הוא פופולרי לפרסום בגוגל.
שיטת התשלום עבור מודעה ממומנת בגוגל, לדוגמה, היא PPC (Pay Per Click), כך שהמפרסם/מותג משלם על כל לחיצה על המודעה.
הקלקה מתוצאת חיפוש אורגני:
הקלקה נספרת רק אם הגולש הקליק על התוצאה בפועל. חיפוש אחד יכול להניב מספר הקלקות: לעיתים הגולש מקליק על תוצאה אורגנית, לא מרוצה ממנה, חוזר לעמוד התוצאות ומקליק על תוצאה אחרת, או לחילופין מקליק על מספר תוצאות במקביל ופותח את כולן בחלוניות נפרדות. לכן, אין הקבלה מוחלטת בין מספר ההקלקות על מונח חיפוש מסוים לבין נפח החיפוש בפועל. למעשה, רק ב-80% (או פחות) מהחיפושים נספרת בפועל הקלקה אורגנית. תוצאות שנמצאות בסוף העמוד הראשון מקבלות חשיפה, אבל ה-CTR שלהן נמוך. לעומת זאת, לאתרים המופיעים במספר מקומות בעמוד התוצאות הראשון יש פוטנציאל הקלקה גבוה יותר.
Search Engine Marketing) SEM):
שיווק במנועי חיפוש. שיטת השיווק הזו כוללת עבודת קידום אתרים (SEO) לצד קניית מודעות ממומנות (PPC). בין היתר, ניתן לבצע פעילויות בפורומים, קבוצות דיון ועוד, כשהתוצאות שמתקבלות הן בדרך כלל מיידיות.
מושגים כלליים לעולם הדיגיטל
דומיין:
כתובת אתר אינטרנט, הנבחר על ידי בעל האתר ומשמש תחליף להקלדת כתובת IP.
Uniform Resource Locator) URL):
כתובת אתר אינטרנט ייחודית המוקצית עבור כל דף או מסמך באתר אינטרנט. זו למעשה הכתובת המופיעה בכל רגע נתון בשורת הכתובת בדפדפן.
Cookies:
קבצי טקסט שנשמרים במחשב הגולש ושומרים מידע על הפעילות ברשת, לדוגמה אתרים בהם הוא ביקר, שמות משתמש, תכנים מועדפים ועוד. מטרת ה'עוגיות' היא לאפשר לאתרי האינטרנט לזכור את העדפות הגולש ולמנף זאת בפעם הבאה שיגיע לאתר.
שרת אחסון:
מחשב מרוחק המארח את קבצי האתר ומאפשר למחשבים אחרים לגשת אליו ולצפות בקבצים. שרת האחסון צריך להיות מספיק חזק ויציב על מנת לאפשר גישה אל הקבצים – בכל זמן, מכל מקום, בזמינות גבוהה ובמהירות גבוהה.
(SSL Secure Sockets Layer):
פרוטוקול המאפשר להעביר מידע ברשת בצורה מוצפנת ומאובטחת.
רזולוציית מסך:
כמות הפיקסלים לרוחב ולגובה שיש במסך. בשל ריבוי המסכים, יש לעשות התאמה לרזולוציות רבות. בשנים האחרונות, הפכו מסכי הLCD- והLED- לנפוצים, ורזולוציה ברוחב של 1280 פיקסלים הפכה נפוצה גם כן.