דאטה, היא נמצאת בכל מקום: בחיפושים בגוגל, בפיסות המידע שאתם משתפים בפייסבוק, במוצר שהקלקתם עליו ב-eBay או בתמונה שהעליתם באינסטגרם – בכל אחת מהפעולות הללו אתם משאירים טביעת רגל דיגיטלית אותה ניתן לתרגם למידע, ובעזרתו (ובעזרת נתונים נוספים כמובן) להגיע לתובנה שיווקית.
מה טיב התובנה השיווקית? ובכן, שיווק מבוסס דאטה (Data Driven Marketing) נשען על הנחה רציונלית מוכרת: ככל שאנחנו יודעים יותר על סיטואציה מסוימת, כך יהיה לנו קל יותר להפיק תובנות אמינות לגביה ולנסות לנבא מה יקרה בעתיד. מכאן, ככל שנשווה ונשלב ביחד יותר פיסות מידע המגיעות ממקורות שונים, כך נצליח להבין לעומק קשרים צרכניים מסוימים שעד כה היו נסתרים מעינינו, ולקבל החלטות שיווקיות מושכלות יותר.
איך כל התהליך הזה קורה בדיוק? עבור כל מי שלא מומחה לדבר, אפשר להגיד שמדובר בסוג של 'קופסה שחורה', שבה התהליך נעשה באופן אוטומטי, באמצעות מערכות ושרתים שיודעים לדלות, לשלב ולעבד כמויות אדירות של מידע, עד שניתן לזקק מזה דפוס או תובנה.
מודל ה-3Vs של עולם הדאטה
כבר ב-2010, אריק שמידט, יו"ר גוגל ואחד מהאנשים המובילים בתעשיית ההיי-טק העולמית, אמר שכל יומיים אנחנו מייצרים כמות מידע זהה לזו שייצרנו מראשית הציוויליזציה ועד 2003. בזמנו הציטוט הזה הסעיר את התעשייה, והיום? סביר להניח שהנתונים היו מדהימים את כולם עוד יותר.
על פי IBM, למשל, אנשים מייצרים 2.5 קווינטיליון ביטים של מידע מדי יום, וכ-90% מהמידע בעולם נוצר בשנתיים האחרונות. מדובר בנתונים בלתי נתפסים בכל קנה מידה.
כשמדברים על ביג דאטה ("נתוני עתק" בעברית), קרי מאגר מידע ענק, נהוג להתייחס ל-3 ממדים:
- Volume: היקף הנתונים שנמצאים במאגר במונחי טרה-בייט ואפילו פטה-בייט. חשוב לציין שכמות גדולה מאוד של נתונים עדיין לא אומרת שמדובר במאגר מידע עם ערך גבוה יותר בהשוואה למאגר עם כמות נתונים קטנה יותר, ולכן שני ה-V הבאים רלוונטיים גם כן.
- Variety: מגוון או שונות הנתונים, כלומר עד כמה מאגר הנתונים מתבסס על סוג אחד של מידע, או מושך דאטה גם מטקסט, GPS, תמונות, וידיאו וכו'.
- Velocity: קצב או מהירות עדכון/קבלת הנתונים, כלומר המהירות שבה המידע שבמאגר מופק ומעובד. זמן אמת הוא כמובן הקצב האופטימלי על מנת לעבד מידע ולהשתמש בו למטרות השיווקיות המתאימות.
3 ה-V שמגדירים ביג דאטה / מתוך: datasciencecentral
משלושת ה-V הללו ניתן לגזור V אחד נוסף – Veracity, המתייחס למהימנות הנתונים במאגר המידע, כלומר עד כמה ניתן לסמוך עליהם ולהשתמש בהם למטרה השיווקית הרצויה.
מרכיבי ה-V הללו משקפים את הרעיון שעומד מאחורי מהפכת הביג דאטה (Big Data) – לא מדובר רק בנגזרת של כמות או גודל הנתונים, אלא בפוטנציאל אמיתי להפיק תובנות שיווקיות חדשות מסוגים שונים של מידע, להתאים את המסרים השיווקיים לצרכנים בהתאם להרגלים ולהעדפות שלהם ולהפוך את בית העסק שמשתמש בביג דאטה לחדשני, גמיש ורווחי יותר. וזה, כמובן, רלוונטי למותגים גדולים וקטנים כאחד.