חיפוש קולי הוא לא טרנד חולף, ועל מנת לקבל תשובה ממנועי חיפוש, כגון גוגל או בינג, כבר לא צריך לזקוף אצבע על מנת להקליד; פשוט שואלים שאלה בקול, למשל "מתי המשחק הבא של נבחרת אנגליה", או "מה הטמפרטורה באילת", ומנוע החיפוש כבר יודע לתת את התשובה.
כמה מספרים שממחישים את הפופולריות הגוברת של הטרנד הקולי:
- עד 2020, 50% מכלל החיפושים יהיו חיפושים קוליים
- כ-30% מכלל החיפושים ייעשו ללא מסך עד 2020
- היקף החיפושים הקוליים בגוגל גבוה פי 35 בהשוואה ל-2008
- 55% מבני הנוער ו-40% מהמבוגרים משתמשים בחיפוש קולי על בסיס יומי
- 19% מהאנשים משתמשים בסירי לפחות פעם ביום
החיפוש הקולי כמובן לא מחליף את חיפוש הטקסט המסורתי, אבל הוא הופך ליותר ויותר פופולרי בכל סוגי המכשירים ולמטרות איסוף של מגוון סוגי מידע. המשמעות היא שאתרי אינטרנט חייבים להיות מותאמים לפופולריות ההולכת וגוברת של טכנולוגיות מבוססות קול, על מנת לקבל נראות במנועי החיפוש השונים.
אתגרים והמלצות אופרטיביות
פוסט מעניין בנושא בחן את ההשפעה של טרנד החיפוש הקולי על עולם ה-SEO. כך, כל בעל עסק, מותג או בלוגר שירצה לקדם את האתר שלו, יצטרך להשקיע מאמצים בשיפור ה-SEO של האתר ולהתאימו לדפוסי החיפוש הקולי. אלו סוגי מאמצים בדיוק? הנה 4 אתגרים והמלצות אופרטיביות שכדאי ליישם:
שאילתות החיפוש ארוכות יותר. בעוד שחיפושים מוקלדים הם באורך של 2 מילים בממוצע, החיפושים הקוליים ארוכים יותר (3 מילים ומעלה). לכן, מומלץ למצוא את ביטויי "הזנב הארוך" (שלרוב מכילים 4-5 מילים) המתארים את העסק או המוצר בצורה המדויקת ביותר. בהקשר הזה, יש לחשוב מה הלקוחות הפוטנציאליים עשויים לחפש באמצעות הקול ולמצוא את המילים שמאפשרות לספק מענה לכך.
שאילתות החיפוש מכילות מילות שאלה. אחת הסיבות לכך שחיפושים קוליים ארוכים יותר היא שאנחנו נוטים לשאול שאלות בצורה דומה לאופן שבו אנחנו מדברים עם אנשים, כלומר אנחנו מכתיבים משפטים מלאים המתחילים במילות שאלה, כגון "מי היה ראש הממשלה הראשון", או "מתי יצא האלבום הראשון של דיוויד בואי".
בשל כך, כדאי לייצר תוכן העונה על סוג שאלות כזה, למשל להוסיף לאתר תכני How To, או לבנות עמוד מסוג "שאלות ותשובות" באתר.
משתמשים מחפשים תשובות מהירות/ישירות. לעיתים קרובות, שאילתת חיפוש מקבלת תשובה (או תשובה חלקית) המופיעה ישירות מתחת לחלונית החיפוש (פיצ'ר המכונה בגוגל Direct Answers). כך, הגולש לא צריך להקליק בפועל על התוצאה בשביל לקבל את התשובה שהוא חיפש.
בחיפוש קולי, התוצאות הישירות הללו מוקראות כמובן בקול רם, על ידי עוזרים קוליים כדוגמת סירי או Google Home, והן מספקות תשובה מיידית ומהירה עבור אותם משתמשים שלא רוצים או יכולים להתפנות ולהביט במסך. הגידול המתמשך בהיקפי החיפוש הקולי יוביל לכך שהתשובות הישירות הללו יתפסו נפח גדול יותר בדף התוצאות הראשון של מנוע החיפוש. מכאן, שבעלי אתרים צריכים לשאוף להתברג בתוצאות הישירות הללו.
איך עושים זאת? מומלץ לנסות ולחשוב מה הלקוחות נוטים לשאול ואז לכתוב את התשובות בדרך מובנית, קרי בנקודות או בולטים. לדוגמה, לכתוב טקסט עם הכותרת: "איך מכינים פיצה ביתית?", ואז לציין את שלבי ההכנה השונים בנקודות. המלצות נוספות הן לוודא שהמידע של בית העסק מעודכן באתרי אינדקס רלוונטיים, כדוגמת Trip Advisor או לחילופין ב-Google My Business, לבדוק מה הדירוג שלו ובמידת הצורך – לבקש מלקוחות להוסיף המלצה על העסק/האתר.
שאילתות חיפוש לוקאליות. חיפושים קוליים מהמובייל הם פי 3 יותר מבוססי מיקום, בהשוואה לחיפושי טקסט מהמובייל, כשלעיתים קרובות משתמשים מצרפים לכך מילות חיפוש הקשורות למיקום, כגון "קרוב ל-"X או "ליד Y". שאלות מהסוג הזה מעידות על כוונת רכישה גבוהה, או במילים אחרות – הזדמנות להפוך את האדם שחיפש ללקוח פוטנציאלי.
בהתחשב בכך, קל להבין מדוע חשוב לעשות אופטימיזציה לאתר האינטרנט במובייל. כך, יש לוודא שהמידע שמופיע באתר מדויק, כגון שם העסק, כתובת ומספר טלפון, וכן לבדוק שהמידע הנכון מופיע גם באתרי אינדקס שונים, כך שלמנוע החיפוש יהיה קל לשלוף את המידע הרלוונטי בעת הצורך.
*נתונים על מגמת החיפוש הקולי, מתוך: https://www.wix.com/blog/2017/09/voice-search-changing-seo/
להישאר עם הקול על הדופק
לטרנד החיפוש הקולי יש לא מעט יתרונות בקרב קהלי יעד שונים. בני נוער, לדוגמה, הם הקבוצה הגדולה ביותר המשתמשת בחיפוש קולי, כשיותר מ-50% מבני נוער בגילאי 13-18 משתמשים בחיפוש קולי מדי יום.
החיפוש הקולי גם ידידותי במיוחד לגולשים מבוגרים יותר, ובפרט לאנשים המתקשים בקריאת טקסט קטן ממסך המובייל, או לאנשים בעלי בעיות ראייה (ללא תלות בגיל).
יש לא מעט תובנות שיווקיות שניתן לגזור ממהפכת ה-Voice ככלל, והחיפוש הקולי בפרט, אבל זה לא נגמר כאן. כיום זה כבר ברור לכולם שצריך לעשות עבודת SEO טובה על מנת להימצא באונליין, אבל לא פחות חשוב מכך זה להישאר מעודכנים בטרנדים האחרונים ולהסתגל לשינויים ופרקטיקות חדשות, כגון טכנולוגיות מבוססות Voice. ויפה שעה אחת קודם.
**רשא חליחל היא פלנרית בגרייט
**נועה פרג היא עורכת התוכן הראשית של גרייט