מחר (4.12.18) תתקיים ברחבי הארץ מחאה המונית נגד אלימות כלפי נשים, תחת הכותרת: "אני אישה, אני שובתת". חשוב להדגיש: זו לא מחאה של נשים למען נשים ובטח שלא עניין של ימין ושמאל; מקרי הרצח האחרונים, ותופעת האלימות נגד נשים ככלל, צריכים להטריד ולהדאיג כל אחת ואחד בישראל.
הנתונים מדברים בעד עצמם: מדי שנה נרצחות בישראל כ-20 נשים על ידי הקרובים אליהן ביותר. זה קורה בכל הארץ, לא פוסח על אף מוצא ובלא מעט מקרים – ניתן היה למנוע זאת. לא אחת, הסיפורים הללו נדחקים לשולי החדשות, ולכן אנחנו ממליצים לכם להציץ בפרויקט (שממשיך להתעדכן למרבה הצער) של עיתון "הארץ" – "רצח מדרגה ראשונה". הפרוייקט עוקב אחר הפנים, הסיפורים והמחדלים שמאחורי המספרים. זה בלתי נתפס.
כחלק מהמחאה הארצית והדרישה להעברת התקציב הממשלתי שהובטח עבור תוכנית החירום למניעת אלימות כלפי נשים, ארגונים ומותגים רבים כבר הביעו את תמיכתם והתגייסו לתמוך במאבק. גם אנחנו ב"גרייט" עומדים מאחורי המאבק החשוב והצודק הזה ותומכים באופן מלא בכל מי שרוצה לקחת חלק באירועים ובשביתה.
מודעות, הסברה, חינוך
יצירת מודעות לתופעה המדאיגה זה חשוב, ולרוב זה הצעד הראשון בדרך ליישום מדיניות אחידה ואפקטיבית לטיפול בבעיה. הנה כמה קמפיינים עולמיים שהתמקדו בהעלאת מודעות לנושא האלימות כלפי נשים:
אין תירוצים – No Excuse#
בדרום אפריקה, אלימות נגד נשים היא דבר שבשגרה, כשמדי יום נרצחות 3 נשים על ידי בני הזוג שלהן. Carling Black Lable הוא מותג בירה דרום-אפריקאי שהחליט להתמודד עם הסוגיה באופן לא מאוד טריוויאלי ולדבר על הצדדים הפחות טובים שקשורים למותג, קרי על הצד האפל של צריכת אלכוהול מסיבית. כך, מקהלת נשים נבחרה לשיר את שיר הכדורגל הפופולרי ביותר בדרום אפריקה (Asambe Nono), באצטדיון המכיל 85 אלף איש. מילות השיר שונו כך שיספרו את הסיפור של נשים שבן זוגן מתעלל בהן פיזית, לאחר שחזר שתוי ממשחק כדורגל שבו קבוצתו הפסידה (הסבר נוסף תוכלו למצוא כאן). המהלך זכה בפרס הנחשב "גרנד פרי" בפסטיבל הפרסום בקאן:
BruisesCanBeGood#
אלימות נגד נשים היא מכת מדינה גם בהודו, כש-1 מכל 3 נשים מעל גיל 15 היא קורבן לאלימות במשפחה, ובכל 3 דקות מבוצע בהודו פשע כנגד אישה. Reebok הפיקה ניסוי חברתי במדינה, במסגרת יום האישה הבינלאומי 2018, ששיקף מציאות עגומה שבגללה ההודים כבר התרגלו לראות נשים עם חבורות ומכות ולחשוב באופן אוטומטי שהן תוצר של אלימות במשפחה. בפועל, האישה החבולה הייתה אומנית אומנויות לחימה, כשמטרת הקמפיין הייתה לשבור את ההנחה שנשים הן קורבן ולעודד נשים ללמוד הגנה עצמית מגיל צעיר (FitToFight#):
Slap Her
ניסוי חברתי ישן יותר, שהתרחש באיטליה וכבר צבר למעלה מ-40 מיליון צפיות, רצה לבחון כיצד יגיבו ילדים קטנים כשיתבקשו להכות את הילדה שעומדת לפניהם. התוצאה כמובן מתוקה ונוגעת ללב, אבל המסר חשוב מאין כמוהו: אלימות כלפי נשים היא לא משהו שטבוע מלידה, אלא תוצר של חינוך נרכש והשפעה סביבתית. בקיצור, יש עוד הרבה עבודה בתחום:
Look at Me
ולא יכולנו שלא להזכיר את שלט החוצות האינטראקטיבי Look At Me, ובו הופיעה דמותה של אישה חבולה. ככל שיותר עוברי אורח הסתכלו על האישה שבשילוט, כך המראה שלה השתנה והחבורות שלה החלו להיעלם. הקמפיין, שהופק לרגל יום האישה הבינלאומי ב-2015, חידד תובנה אחת בלבד הקשורה לאלימות נגד נשים, אבל מאוד חשובה: אם לא מסתכלים, לא רואים, אבל ככל שתסתכלו יותר כך תראו יותר ויותר מקרים של אלימות מגדרית המתרחשת בבית. אז במקום להפנות את המבט ולהתעלם מהתופעה, צריך להסתכל לה בעיניים ולפעול כדי למנוע זאת (נתונים נוספים על הצלחת הקמפיין תוכלו למצוא כאן):